Відкриття персональної виставки Лесі Майданець «Слов’янська легенда» в Історичному музеї КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник»

11 липня в Історичному музеї КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник» відбулось відкриття персональної виставки Лесі Майданець «Слов’янська легенда»

Леся Майданець-Саєнко — кандидатка мистецтвознавства, заслужена діячка мистецтв України, професорка кафедри мистецтва текстилю, вишивки та моделювання костюма Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука та кафедри декоративного мистецтва і реставрації Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського столичного університету імені Бориса Грінченка.

Джерелом натхнення мисткині незмінно є древнє українське мистецтво, особливо Трипілля і доба Київської Русі. Вона приділяє увагу знакам, символам, орнаментам як образам, що народжувались саме на українській — слов’янській землі. Лесі Майданець цікаві давні писанкові мотиви, які вона осмислює, трансформує і дає їм нове життя разом зі своїм баченням. Їй близькі такі семантичні образи-символи, як «Дерево життя», «сонце», «птах», знаки Всесвіту, християнські сюжети, які часто зустрічаються в її творах.

Авторська колекція гобеленів і батиків Лесі Майданець-Саєнко витримана у пізнаваному авторському стилі, але водночас має і гостро-виразний національний характер. Це відчувається завдяки її глибинному проникненню у закодований світ древньої символіки й знакових систем — «Знак Сонця», «Слов’янська легенда», оригінальним інтерпретаціям українського орнаменту — «Стихія», «Весна іде, красу несе», ліричності світу творчої фантазії авторки — «І на тім рушникові», «Птахи і олень», «Чарівний цвіт».

В основі художніх рішень Лесі Майданець-Саєнко — динамічні, експресивні та водночас сповнені внутрішнього спокою і гармонії, вишукані за формою композиційні структури —- «У Гетсиманському саду», «Стихія».

Працюючи у різних техніках і матеріалах, авторка сповідує єдину художню концепцію — прагнення до краси та розкутості, самоствердження і свободи. Легенди, міфи, сакральні мотиви, а також вібрації сучасся — такий діапазон художнього пошуку мисткині.

На виставці була присутня заслужена діячка мистецтв України, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, мистецтвознавиця, мама Лесі Майданець та представниця славетного мистецького роду Саєнко (Олександр Саєнко, Ніна Саєнко, Леся Майданець) — Ніна Олександрівна Саєнко.

З привітальним словом до гостей звернулися Кандидатка історичних наук, директорка КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник» Влада Литовченко та завідувачка відділу експозицій ВІКЗ, членкиня Національної спілки художників України Євгенія Липовецька.

Відвідувачі виставки поринули у мистецтво, сповнене глибоких почуттів, роздумів, насичене духом часу творення, яке має своє помітне місце в українській образотворчості та продовжує славні традиції Саєнківського родоводу.

На виставку завітали голова Вишгородської районної державної адміністрації Олексій Данчин та начальниця відділу гуманітарного розвитку Вишгородської РДА Вікторія Добровольська.

Виставка Лесі Майданець «Словʼянська легенда» діятиме в Історичному музеї Вишгородського історико-культурного заповідника до 31 липня ц.р.

Прокрутка до верху