“Євробачення 2024”. “Суспільне” спростувало слова alyona alyona про те, що Україну оштрафували за футболки з принтом Free Azovstal Defenders

“Щодо висловлювань реперки alyona alyona. Ми отримуємо запитання стосовно коментаря учасниці “Євробачення 2024” alyona alyona про те, що українську делегацію оштрафували за перебування у green room у футболках із написом Free Azovstal Defenders. Наразі “Суспільне Мовлення” як член EBU, який забезпечує участь представників України на пісенному конкурсі “Євробачення”, не отримало жодних скарг і штрафів за нібито порушення правил”, – ідеться в заяві.

Український мовник наголосив, що Європейський мовний союз справді має право застосовувати санкції в разі порушення правил конкурсу.

“Про це артистів попередили ще на етапі підписання контракту. Пісенний конкурс відкрито позиціонує себе як аполітичний і просить усіх учасників дотримуватися цього правила, – ідеться в публікації. – Україні важливо бути присутньою на “Євробаченні”, і ми з року в рік робимо все, аби Україна була достойно репрезентована на конкурсі”.

alyona alyona поки не коментувала своєї заяви, але відредагувала пост, прибравши з нього фразу “відбилися просто фінансовим штрафом”.

13 травня alyona alyona розповіла, що організатори “Євробачення 2024” контролювали учасників і їхні команди, щоб під час конкурсу не прозвучали жодні політичні гасла чи заклики.

“Ми вирішили не ризикувати, не вдягати на артистів. Щоб ви розуміли, такого шмону не було ніколи“, – зазначила вона.

За словами співачки, якби організатори вирішили дискваліфікувати українську команду, то просто вивели б членів делегації із зали, але якби дискваліфікували самих артисток, то Україну не допустили б до участі в “Євробаченні 2025”.

“Там таке було… Там заклеювали будь-який напис, заклеювали будь-який бренд. Якщо в тебе десь на нігтях, на обличчі. Тобто аполітичне пресування було дуже велике. Не дай боже якийсь заклик”, – розповіла alyona alyona.

Контекст

11 травня участь у гранд-фіналі “Євробачення 2024”, який проводили у шведському Мальме, брало 25 країн. Перемогу здобула Швейцарія.

alyona alyona і Jerry Heil сумарно від глядачів і від професійного журі дістали 453 бали, з яких 307 – від глядачів, а 146 – від професійного журі.

Під час проведення гранд-фіналу українські представниці розмістили в Instagram фото, на якому їх зображено разом з командою у футболках із принтом Free Azovstal Defenders.

“Євробачення” позиціонує себе як аполітичний конкурс, де заборонено будь-які політичні заклики й гасла, проте на “Євробаченні 2022” соліст українського гурту Kalush Orchestra Олег Псюк після виступу у гранд-фіналі зі сцени закликав урятувати захисників Маріуполя Донецької області, які в той момент були на території заводу “Азовсталь”. Відразу після цього в Google різко зросла кількість пошукових запитів користувачів за словами Azovstal.

Європейський мовний союз тоді заявив, що заклики Kalush Orchestra й інших учасників конкурсу “Євробачення 2022” підтримати Україну мають гуманітарний характер, тому дискваліфікація Україні не загрожує.

Adblock test (Why?)

Прокрутка до верху