Паливо, що рятує: евакуація поранених до стабпунктів – питання життя та смерті військових

Вчасна евакуація з поля бою рятує від загибелі та повторної атаки.

Медики-добровольці Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова. (ПДМШ -ред.) рятують життя військових не лише у стабілізаційних пунктах, а й біля лінії фронту.

«Ти кожен раз їдеш і не знаєш, що тебе там чекає. Нам кажуть, що там 300-й, ми приїздимо, а там може бути вже п’ять поранених, і ти мечешся між ними, оглядаєш всі тіла, підключаєш катетери, обробляєш рани. Потім нам всім треба виїхати. Тут скрізь складна дорога, фактично бездоріжжя. Ми їдемо кілька годин, щоб вивезти поранених з поля бою. Цей шлях між собою називаємо “дорога смерті”. Територія прострілюється, багато спаленої техніки, працюють танки. Кожного разу переживаєш через те, що це люди, їхні життя», – каже ветеранка ПДМШ, котра понад вісім років веде бій зі смертю на війні.

Фото: з власного архіву медикині

Бойові медики надають першу допомогу пораненим бійцям, надалі їх доправляють в точки евакуації, де їх приймають добровольці ПДМШ та інші евакуаційні бригади. Забезпечувати паливо для евакуації поранених допомагають благодійники.

«Потреба евакуації поранених до стабпунктів і далі – питання життя та смерті військових. Ми (МБФ «Здоров’я українського народу» -ред.) взяли на себе відповідальність постачати від 5 тонн палива на місяць для забезпечення безперервної роботи медичної евакуації та логістики в ПДМШ. Це трохи більше ніж 10% від їх потреб.

За підсумками 2023 року, дякуючи благодійникам, які донатили, наш фонд був визнаний головним паливним партнером ПДМШ, а це значить, що всі донори, які зробили внески на паливо для евакуації, допомогли врятувати тисячі життів наших захисників»,- зазначає Сергій Сошинський, президент міжнародного благодійного фонду «Здоров’я українського народу» (ЗУН -ред.).

Фонд «ЗУН» впроваджує національну програму «Врятуй Кінцівку», яка є найбільшою в країні програмою, після НСЗУ, що надає допомогу пораненим військовим з важкими травмами рук та ніг у понад 20 містах України.

Довідково: ПДМШ розпочав свою роботу у 2014 році, відтоді по всій лінії фронту було розгорнуто 58 стабілізаційних пунктів. 

З початком повномасштабного вторгнення ПДМШ запрацював на Київщині та Житомирщині, а у травні 2022 року повернувся до діяльності на сході. З того часу стабілізаційні пункти були розгорнуті також в Слов’янську та Бахмуті, пізніше в Часовому Яру, а потім і в Лимані.

Наразі ПДМШ має автопарк з понад 80 авто на ротаційній основі. Кожного дня потрібно більше однієї тонни палива для забезпечення евакуацій.

Фото: Libkos

Прокрутка до верху