CULTURE TREND

Проєкт “Говори тілом” “Ми прагнемо створити відеоархів робіт, рухових практик, дискусій українських хореографів та танцівників під час війни, тому що кожен голос важливий і кожен може бути почутий”

Сьогодні у нас в гостях цифровий хаб “Говори тілом / Let the Body Speak”. Це проєкт, який активно підтримує українську танцювальну культуру під час війни. Ми поспілкувалися із представниками проєкту – Олександром Маншиліним, Вікторією Хорошиловою та Антоном Овчинніковим.

– Говори тілом – це хаб українського танцю під час війни. Досить неординарна і змістова назва. Чому хаб?

Хаб – це центр активності, ключовий вузол.  Розробляючи концепцію проєкту ми визначили, що ефективно підтримати спільноту можуть тільки одразу три активності:  освіта, створення танцювальних вистав/відео/творчого продукту і майданчик для показу робіт — ці заходи є ключовими, і в комплексі, дійсно здатні підтримати повний творчий цикл.  Отже, вирішили, що найбільш відповідне — це хаб, –   відповідає менеджер проєкту Олександр Маншилін.

– В якому становищі опинився український танець в умовах сьогодення? З якими проблемами, на вашу думку, стикається зараз сфера танцю?

В умовах війни кожен свідомий митець розуміє, що треба: вибороти і відстояти своє право продовжувати бути митцем, заново побудувати власний професійний простір, допомагати ЗСУ, брати активну участь в інформаційній війні проти рф та побудові позитивної програми розвитку в українському суспільстві. З іншого боку, для тих, хто вимушено емігрував з України, відкрилася можливість увійти в західноєвропейський контекст існування сучасного мистецтва, засвоїти моделі існування в ньому, на глибокому рівні вчитися відповідних методик і технік,” –  говорить менеджер проєкту Олександр Маншилін.

– Як проєкт “Говори тілом” підтримує спільноту українського танцю під час війни?

Раз на місяць ми проводимо освітню програму онлайн, доступ до неї безоплатний, потрібно тільки зареєструватись. Надаємо інформаційну підтримку робіт та проєктів нашим колегам: публікуємо анонси в соціальних мережах Платформи сучасного танцю, робимо e-mail розсилку, проводимо прямі етери та трансляції на YouTube. 

Для цього потрібно написати на email ua.dance.platform@gmail.com або в Instagram @danceplatform.ua. Публікуємо відео танців на YouTube каналі Let the Body Speak https://www.youtube.com/channel/UCQ59LxKKkdIOfTZoCrqUBJA та забезпечуємо промоцію кожного відео онлайн та презентаціях наживо. Кожне відео містить опис роботи та посилання на соціальні мережі автора, – зазначає менеджерка з комунікацій Вікторія Хорошилова.

– Що покладено  в основу проєкту? Яка його головна ідея та рушійна сила? Які цінності ви сповідуєте?

Головна ідея проєкту: створити відеоархів робіт, рухових практик, дискусій українських хореографів та танцівників під час війни. Кожен голос важливий і кожен може бути почутий. Ми не проводимо конкурс або відбір робіт, приймаємо кожне відео. Зберегти документацію соматичного досвіду, та візуальне свідчення процесів, що відбуваються у сучасному танці в Україні під час війни – це головна ідея проєкту.

Ідея проєкту спирається на наявні наукові знання та дослідження щодо наявності соматичного досвіду у будь-якої людини. Ці дослідження доводять, що тіло в певному сенсі є “архівом”, в якому “відкладаються” всі події, які відбуваються з людиною протягом життя. Через танець такий соматичний досвід може проявляти себе назовні і в такому випадку танець може стати інструментом для аналізу та дослідження соматичного досвіду, – акцентує креативний продюсер проєкту Антон Овчинніков.

– Наскільки важливо зараз зберегти і примножити доробок українського танцю? Як мета і місія проєкту може в цьому допомогти?

 Доробок українського сучасного танцю – це люди. Їх і їхню можливість працювати й варто “зберігати й примножувати”. Організація професійного спілкування на лекціях та майстернях,  менторська підтримка від американських, європейських та українських професіоналів під час створення робіт та продюсування готових робіт — ось що, на нашу думку, створює коло підтримки українських танцівників. 

Влітку 2022 року ми вперше запросили митців взяти участь в створенні архіву відео танцю, й за цей час отримали понад 200 відеоробіт. А вже восени 2022 року, отримали 55 заявок від хореографів, які бажають створити нову виставу. В результаті відбору ми продовжили працювати з трьома ідеями. Три відібрані учасники отримали мікрогрант для початку роботи над проєктом. Наразі для двох вистав організовано гастрольний тур Україною та Європою, –  відповідає менеджер проєкту Олександр Маншилін.

– Для кого створений проєкт? На яку аудиторію ви орієнтуєтеся?

Проєкт націлений підтримати хореографів та танцівників, що мають власну мистецьку або викладацьку практику, студентів що навчаються хореографії, танцю, театральному або акторському мистецтву, а також кожного, хто займається танцем для власного задоволення. За час існування проєкту, з серпня 2022 року, в ньому взяли участь більш як 500 людей. Ми отримали більш як 200 заявок на публікацію відео робіт на YouTube-каналі Let theBody Speak.

Вікторія Хорошилова - менеджерка з комунікацій проєкту Говори тілом/Let the Body Speak, Анастасія Лойко - художниця, музична журналістака Олена Погоченкова, хореографка та танцівниця - Анастасія Краснощока.
Вікторія Хорошилова – менеджерка з комунікацій проєкту Говори тілом/Let the Body Speak, Анастасія Лойко – художниця, музична журналістака Олена Погоченкова, хореографка та танцівниця – Анастасія Краснощока.

– На що спрямована основна увага проєкту сьогодні? Які активності для вас в пріоритеті?

Перш за все це промоція українського сучасного танцю, відео робіт, що зібрані на Youtube-каналі Let the Body Speak.

Гастролі вистав “Dance Macabre. Безсмертний танок” (автор Богдан Поліщук) та “Сліди” (авторка Тетяна Знамеровська) в Україні та за кордоном.

Проведення презентацій проєкту: показ відео танцю, проведення дискусій та мистецьких розмов.

Освітня програма, що відбувається раз на місяць і кожного разу пропонує актуальні теми для вивчення та практики: техніку танцю, драматургію, відео танець, продюсування, участь в фестивалях та конкурсах та ін.”, – розповідає креативний продюсер проєкту Антон Овчинніков.

– Сьогодні тема ментального здоров’я дуже актуальна. Відомо, що мистецтво виступає одним із чинників збереження ментального здоров’я. Як проєкт може допомогти відновити ментальне здоров’я українців? 

Мистецтво може лиш опосередковано сприяти відновленню психічного балансу. Митці, працюючи над виставою чи відео роботою осмислюють трагічні події. Це дає глядачу можливість, з одного боку  спів пережити досвід,  що зрозумілий зараз кожному Українцю, а з іншого – подивитися на події зі сторони і мати можливість проаналізувати їх або свій стан.    

Тому однією з важливих активностей проєкту під час презентації та показів — це розмова з глядачами та митцями про враження, думки та сенси. Навіть у форматі онлайн етерів – таке спілкування працює на розуміння та створення спільного досвіду, – відповідає менеджерка з комунікаціїй Вікторія Хорошилова.

– Наскільки важливо зараз розкрити український танець для європейського глядача? Що ви робите в цьому напрямку?

Танець має універсальну мову, що зрозуміла кожній людині. Завдяки популярності платформі YouTube українські митці отримали цінну можливість розповідати свої історії не тільки в Україні, але й за її межами. Залучати кожного, хто підтримує спротив України дізнаватись про нашу культуру, показати, що вона є невіддільною частиною європейської культури — стали нашими основними завданнями по роботі з міжнародною авдиторією.

З перших днів розробки концепції проєкту, у червні 2022 року, ми вирішили, що опис танцювального відео, має містити мотивацію до створення та розповідь про авторів. Також ми надали переклади англійською, німецькою, французькою та польською мовами до кожного опису відео. Наразі проєкт став справжнім інструментом культурної дипломатії.

Відео українських танців дивляться онлайн по всьому світі, з серпня 2022 року — канал Let the body speak отримав більш як 35 000 переглядів.

Ми провели презентації, покази вистав та дискусії на заходах українського сучасного танцю в Польщі, Німеччині, Данії, Швеції, Франції, США, Латвії, Туреччини, Швейцарії.  Роботи українських митців наживо побачили більш як 3000 глядачів.

Кожне відео — це інструмент  спротиву російської агресії. 

Коротков Ярослав та Копцева Валерія — Світло
Коротков Ярослав та Копцева Валерія — Світло

З моменту створення проєкту ми мали підтримку: Британської Ради в рамках Сезону культури Велика Британія/Україна,  Центру розвитку танцю The Place (Велика Британія), Trust for Mutual Understanding (США), Movement Research (США), CEC ArtsLink (США), “Центру інформації танцю Литви”, “Люблінського центру культури” (Польща), Центру Помпіду (Франція), Міжнародної ради танцю UNESCO, Дому молодіжної демократії (Данія), молодіжної організації “Перетинаючи кордони” (Данія). Цього року отримали підтримку Українського культурного фонду і маємо можливість й надалі підтримувати діалог з міжнародною спільнотою, – відповідає менеджерка з комунікацій Вікторія Хорошилова

 

– В умовах реальності складно щось планувати конкретно, проте які ваші плани на майбутнє?

“Ми плануємо продовження проєкту Говори тілом до кінця війни. Ми максимально зосереджені на тому, щоб зберегти потенціал української танцювальної спільноти та створити умови для повернення українських хореографів після війни до України. Для цього треба зберегти теперішні зв’язки між колективами та творчими особистостями з різних міст України. Діяльність проєкту не передбачає будь-якого прибутку і базується на роботі з фондами та мистецькими інституціями, які мають можливості та інтерес до підтримки подібних проєктів.  Для нас важливо, що відеоперформанси, які зібрані на Youtube каналі Let the Body Speak, стануть архівом для вивчення та дослідження діяльності українських митців під час війни.  Ми будемо працювати над тим, щоб вистави, які створені в рамках реалізації проєкту були максимально представлені на міжнародних заходах та фестивалях в Україні та за її межами. Всі відео освітньої програми залишатимуться у вільному доступі на Youtube каналі Let the Body Speak, – ділиться  креативний продюсер проєкту Антон Овчинніков.

Проєктний менеджер – Маншилін Олександр. Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації «Платформа сучасного танцю». Організатор українсько-польського фестивалю “Простір танцю”(2018, 2020), керівник проєкту з підтримки молодих хореографів “Артіль”(2018-2019), проєктів взаємодії між сферами сучасного танцю та цифрових технологій “ALTstage” і “P.A.N.TER”(2020-2022), менеджер проєктів з ревіталізації українського сучасного танцю в часі війни “Говори тілом” та “Living Archive Ukraine”(2022).

Креативний продюсер проєкту   –  Антон Овчинніков.  Антон Овчінніков – президент ГО “Платформа сучасного танцю”, засновник та керівник фестивалю “Zelyonka Space UP”. Засновник, менеджер, хореограф-постановник театру танцю «Black O!Range». Співорганізатор проєкту з підтримки молодих хореографів “Артіль”(2018-2019), проєктів взаємодії між сферами сучасного танцю та цифрових технологій “ALTstage” і “P.A.N.TER” (2020-2022). Організатор міжнародного фестивалю “Танець, який ми обираємо” (2021). Авторі ідеї проєктів з ревіталізації українського сучасного танцю в часі війни “Говори тілом” та “Living Archive Ukraine”(2022)

Комунікаційна менеджерка проєкту – Вікторія Хорошилова. Маректологиня, комунікаційна менеджерка Всеукраїнської асоціації «Платформа сучасного танцю» та проєктів “P.A.N.TER”(2021), фестивалю “Танець, який ми обираємо” (2021), українсько-польського фестивалю “Простір танцю” (2020), “Говори тілом” та “Living Archive Ukraine”(2022). Smm-менеджерка проєкту “Самоідентифікація під час ізоляції”(2021) та проєкту “СВЖЧ або як задружитись з інопланетянином” (2021), в рамках програми “House of Europe”. 

 

Проєкт Говори тілом/Let the body speak реалізується за підтримки Українського культурного фонду, Trust for Mutual Understanding (США) та Movement Research(США).

Прокрутка до верху