CULTURE TREND

Україна виходить на новий етап розвитку філантропії у країні

Міжнародний благодійний фонд «Здоров’я українського народу» приєднався до Європейської Бізнес Асоціації, щоб разом з українським та іноземним бізнесом будувати потужну філантропію у країні.

За часи повномасштабного вторгнення Росії в Україну стався бум активності серед громадських організацій та благодійних фондів, що призвело до готовності громадян йти на допомогу пораненим військовим та мирному населенню.

Фонд «Здоров’я українського народу» впроваджує національну програму «Врятуй Кінцівку», яка є найбільшою в країні програмою, після НСЗУ, що надає допомогу пораненим внаслідок війни, у понад 20 містах України.

У цьогорічному Світовому індексі благодійності (World Giving Index) Україна посіла друге місце. У 2022 році Україна була на 10-й позиції.

Про це повідомляє організація Charities Aid Foundation (CAF -ред).

Перше місце за рівнем благодійності займає Індонезія. “Бронзу” здобула Кенія, далі Ліберія, і замикають п’ятірку США.

До прикладу, у 2017 році за рівнем благодійності Україна займала 90 місце, а у 2018 – на 81.

Це свідчить про зростання усвідомлення громадянами важливості активної участі в благодійництві та підтримки стратегічних напрямків розвитку країни через філантропію.

Фото Associated Press

Медицина – №1 після ЗСУ, сфера, яка потребує постійної підтримки.

Волонтерські й благодійні організації в Україні відіграють вагому роль в акумуляції фінансових і людських ресурсів, спрямованих на допомогу військовослужбовцям та постраждалим внаслідок війни.

Система охорони здоров’я України, незважаючи на всі зусилля професійної спільноти та профільного міністерства, лишається недофінансованою.

“Всім відомо, що лікар у світі є працівником з високим доходом. В Україні – офіційна місячна зарплата більшості лікарів комунальної сфери не перевищує 25’000 грн (приблизно $600 -ред.), що є низькою оцінкою роботи людей, які рятують життя поранених українців.

Сьогодні лікарям та медсестрам доводиться ризикувати й виконувати медичні маніпуляції під звуки сирен та під час вибухів. Вони проводять безпрецедентні операції у шпиталях, збираючи постраждале населення, деколи по клаптиках, задля того, щоб український народ продовжував боротися з Росією за свою свободу та незалежність”,- повідомляє Сергій Сошинський, президент фонду “Здоров’я українського народу”.

З місією зупинити інвалідизацію українців, що пов’язана з травмами кінцівок, отриманих внаслідок війни, фонд “Здоров’я українського народу” за підтримки Інституту травматології та ортопедії НАМН України, Української асоціації ортопедів-травматологів та Кафедри ортопедії та травматології НУОЗ України ім. П.Л. Шупика у 2022 році запустив національну програму “Врятуй Кінцівку”.

Наразі в межах національної програми «Врятуй Кінцівку»:

  • забезпечено проведення понад 1000 операцій з порятунку кінцівок;
  • в лікарні у прифронтові регіони України закуплено та поставлено понад 3000 апаратів зовнішньої фіксації;
  • на національних консиліумах вирішені найскладніші в Україні випадки травм;
  • організована серія заходів, націлених на реабілітацію та покращення психологічного здоров’я поранених через арттерапію та ін.

За підтримки однієї з найбільших та найвпливовіших бізнес-спільнот в Україні, Європейської Бізнес Асоціації, вдасться значно підсилити допомогу постраждалим та, загалом, вивести філантропію у країні на новий рівень, кажуть благодійники.

Довідково: Філантропія орієнтована на трансформацію суспільства та розв’язання корінних проблем, зміну системних умов і підвищення якості життя в цілому. Вона може мати довгостроковий план дії та стежити за результатами своїх інвестицій.

Фото: Libkos

Прокрутка до верху