“Укрпошта” випустила нові марки зі зразками харківської і кримської вишивок

Зразками для ескізів марок стали стародавні вишиванки, надані Національним музеєм українського народного декоративного мистецтва.

На марці, яка уособлює Харківську область, зображено фрагмент вишитої жіночої сорочки ХІХ століття з півниками на рукавах.

Автономна Республіка Крим представлена жіночою головною шаллю “марама” середини ХІХ століття, виконаною в традиційній техніці тамбурної вишивки Qasnaq із металізованими й шовковими нитками по домотканому полотну.

“Зразки вишивки, зображені на марках, які “Укрпошта” презентує сьогодні, не є випадковими. Після початку російської агресії в Криму й на сході України, вишиванка стала також уособленням нескореності й спротиву. І саме тому на нових марках ви бачите зразки кримськотатарської вишивки й вишивки Харківщини. Зараз, коли ворог підступно обстрілює Харків, коли вже понад 10 років окупований Крим, ми хочемо нагадати світові про те, що українці борються за свою землю, за свій народ і культуру”, – повідомив гендиректор “Укрпошти” Ігор Смілянський.

Наклад марок становить по 800 тис. екземплярів кожна.

Контекст

Серію марок “Українська вишивка – код нації” з фрагментами вишивок, характерних для певних областей України, “Укрпошта” запустила 2018 року. Раніше випустили марки зі зразками вишивок Львівської, Київської, Луганської, Дніпропетровської та інших областей.

Adblock test (Why?)

Прокрутка до верху