Лекції від українських кінематографістів та кінопокази: у Києві пройшла Літня Кіношкола

Лекції від українських кінематографістів та кінопокази: у Києві пройшла Літня Кіношкола 

У Києві відбулася дводенна Літня Кіношкола – масштабний освітній захід для кінематографістів-початківців. Подію організувала Українська Кіношкола, яка вже понад сім років навчає нове покоління українських кінематографістів. Літня Кіношкола пройшла в Українському домі в межах програми “Кінопростір” та 15-го Одеського міжнародного кінофестивалю.

Упродовж двох днів учасники Літньої Кіношколи відвідали 16 лекцій від українських та міжнародних кінематографістів. Фокусна тема заходу – українське кіно в умовах повномасштабної війни. 

Зокрема, на Літній Кіношколі український кінорежисер Любомир Левицький розповів про новий сторітелінг в умовах війни, а режисер Алан Бадоєв говорив про документальне кіно як потужний інструмент донесення меседжів до міжнародної аудиторії. Кінопродюсер, виконавчий продюсер FILM.UA Group та куратор продюсерської програми Української Кіношколи Кирило Горобець розкрив тему продюсування фільмів під час війни. Олексо Гладушевський, генеральний продюсер першого офлайн кінофестивалю прем’єрних українських фільмів «Миколайчук OPEN”, говорив про секрети успішного пітчингу. 

Кінорежисер Тарас Дронь провів практикум для режисерів та акторів на тему “Від ідеї до роботи з актором”. Олег Маламуж, український режисер анімаційних фільмів, читав лекцію про те, як зрозуміти світових лідерів анімації. Кастинг-директорка Орина Петрова розповіла про особливості проходження кастингів та комунікацію в межах індустрії. А журналіст і кінорежисер Азад Сафаров – про створення діалогу з героєм у документальному проєкті, виклики та їхні вирішення. 

Спікерами Літньої Кіношколи також стали креативний  продюсер телеканалу 2+2 Сергій Карпенко, керівник департаменту досліджень та інновацій FILM.UA Group Євген Санніков, сценарист 1+1 Production.Originals, ведучий 1+1 media Руслан Шаріпов, грузинська кінорежисерка Елене Мікаберідзе, керівниця відділу контенту Київстар ТБ Марина Каплун, режисер і продюсер, співзасновники української продакшн-студії Knife! films Артем Григорян і Максим Сердюк, польський кінорежисер і продюсер, відомий своїми документальними фільмами, Мачек Хамела. У межах Літньої Кіношколи також відбулася зустріч із українським продюсером, співзасновником кіностудії Film.ua Сергієм Созановським

“Літня Кіношкола знову зібрала під своїм дахом тих, хто прагне працювати в кіноіндустрії та готовий здобувати нові знання, – говорить директорка Української Кіношколи Альона Тимошенко. – Це був дуже інтенсивний освітній кіномарафон: 16 зустрічей, 19 суперцікавих спікерів, які займаються кіновиробництвом на національному та міжнародному рівні. Вау-продукт для тих, хто завжди прагнув доторкнутися до світу кіновиробництва, і чудова можливість просочитись цією атмосферою у максимально неформальному форматі: живі зустрічі, діалоги з провідними фахівцями, перегляди короткометражок. А моє особисте задоволення: було дуже приємно було спостерігати на екрані наших акторів-випускників та бачити в титрах режисерів, сценаристів, продюсерів, які теж є випускниками Української Кіношколи”.

Під час заходу також пройшла спецподія від Української Кіношколи та кінофестивалю Миколайчук OPEN  – кінопокази українських та міжнародних короткометражних стрічок. Були показані фільми, які брали участь у короткометражних секціях Миколайчук OPEN в 2023 та 2024 роках. Серед них переможці обох років, а також гіти, які полюбилися глядачам та глядачкам фестивалю. Це, зокрема, фільми «Вмираючий лебідь» (реж. Стівен Фінглтон),  «Моя сім’я та інші звіри» (реж. Володимир Бакум), «Металевий присмак» (реж. Іван Крупеніков), «Річниця» (реж. Анна Гончарова), «Повернення» (реж. Вадим Мочалов), а також «Вітя» (реж. Максим Сусіда), «Виховання висотою» (реж. Антон Чистяков, Роман Краснощок), «Ті кляті півонії» (реж. Поліна Біляєва), «Сонечко» (реж. Сергій Кулибишев), «Нюанс» (реж. Маргарита Воронова та Олег Кібальник). 

Прокрутка до верху