Персеїди - останній видовищний зорепад літа: де і коли дивитися

Персеїди – останній видовищний зорепад літа: де і коли дивитися

Зорепад – це унікальне природне явище, під час якого на нічному небі можна побачити десятки або сотні метеорів, які яскраво спалахують, входячи в атмосферу Землі з космосу.

Коли комети наближаються до Сонця, вони нагріваються і від них відколюються уламки. Якщо уламки опиняються на шляху Землі навколо Сонця, вони можуть врізатися в нашу атмосферу зі швидкістю від 11 до 72 миль на секунду. 

До кінця року жителі планети можуть спостерігати кілька зорепадів: Персеїди (пік 8 – 13 серпня), Драконіди (8 – 9 жовтня), Оріоніди (21 – 22 жовтня), Леоніди (17 – 18 листопада), Гемініди (13 – 14 грудня).

Серпень, останній місяць літа, принесе із собою один із найвидовищних метеорних потоків Персеїди, що складається із тисяч метеорів. 

Метеорний потік Персеїди  – одне з найбільш вражаючих явищ, яке можна побачити в нічному небі в липні – серпні. Персеїди  є головною подією в календарях багатьох мисливців за метеорами завдяки своїй високій погодинній інтенсивності та яскравим метеорам.

Середня швидкість метеора Персеїд становить 58 км на секунду. Повітря перед метеором стискається і нагрівається до тисяч градусів Цельсія. Менші метеори випаровуються і залишають після себе яскравий світловий слід. Більші метеори можуть вибухати як вогняні кулі.

Персеїди виникають внаслідок зіткнення Землі з уламками, залишеними кометою Свіфта-Туттля.

Варто зазначити, що Персеїди мають одну із найбільших швидкостей метеорного потоку – 100 метеорів на годину. 

У 2024 році пік зорепаду Персеїди припаде на 11 – 13 серпня, а сам потік продовжиться до 24 серпня. Максимум Персеїд припадає на фазу першої чверті Місяця, тому умови для спостереження досить сприятливі.

Метеорний потік Персеїди найкраще видно в Північній півкулі і аж до середніх південних широт. Під час піку метеорного потоку Персеїд у 2024 році Місяць буде освітлений на 1 чверть і 50%. Тому найкращий час для спостереження Персеїд – з опівночі до світанку. 

Серпневий метеорний потік Персеїд є багатим і стабільним з початку серпня і до його піку. Метеори різнокольорові. І вони часто залишають стійкі потоки. Всі ці фактори роблять зорепад Персеїд чи не найулюбленішим метеорним потоком Північної півкулі.

Все, що вам потрібно для того, щоб його побачити – це темрява, зручне місце для сидіння і трохи терпіння.

І, до речі, коли зірки падають, то можна загадати бажання, яке обов’язково збудеться. 

Прокрутка до верху