“Смертельна позиція” України, усунення Нідерландів, освистування Ізраїлю. Де й коли дивитися гранд-фінал “Євробачення 2024”

Учасники

У гранд-фіналі виступатимуть 20 фіналістів, дібраних за підсумками двох півфіналів, а також представники “великої п’ятірки” (Великобританія, Німеччина, Іспанія, Італія і Франція – головні спонсори “Євробачення”) і конкурсант зі Швеції – країни, яка перемогла на “Євробаченні 2023”.

Гранд-фінал відкриють представники Швеції Marcus & Martinus із піснею Unforgettable.

Фото: ЕРА

Останньою у гранд-фіналі виступить співачка Kaleen із піснею We Will Rave.

Фото: ЕРА

Порядок виступу решти фіналістів подано на інфографіці.

Фото: eurovision.tv

Де дивитися

Пряму трансляцію гранд-фіналу “Євробачення 2024” проводитимуть на телеканалі “Суспільне Культура”.

Трансляцію шоу також можна буде дивитися на сайтах “Суспільне Культура” і “Суспільне Євробачення”, а також на Facebook-сторінках “Євробачення Україна”, “Суспільне мовлення”, “Суспільне Культура”, “Перший” і радіо “Промінь”.

Також подивитися прямий ефір можна буде у застосунку “Дія”. Для цього потрібно буде зайти в “Послуги”, обрати “Дія.TV” і “Канал UA: Культура”.

На Youtube-каналі “Євробачення Україна | Eurovision Ukraine official” фінал коментуватимуть незмінний голос конкурсу в Україні Тімур Мірошниченко і стендап-комік Василь Байдак.

Скандали

Усунення Нідерландів

10 травня представника Нідерландів на “Євробаченні 2024” Йоста Кляйна усунули від участі в генеральній репетиції через “незрозумілий інцидент”, який розслідує Європейський суспільний мовник (EBU). Станом на зараз організатори не коментують ситуації.

“Смертельна позиція” України

Після того, як продюсери шоу визначили, що Україна вийде на сцену під другим номером, українська режисерка Таню Муіньо, яка займається постановкою виступу для України, заявила, що вихід на сцену другими є “смертельною позицією”. Редакція “Музвар” на доказ її слів навела статистику, згідно з якою за останні 15 років країни, які виступали під другим номером, лише один раз потрапляли у першу десятку.

“Нам треба показати, що ця статистика – ніщо, якщо є сильна пісня, сильний номер і сильний народ, який за цим стоїть”, – відреагувала на це Jerry Heil.

Артистка закликала українців у всьому світі зарядити телефони, придбати запасні номери й підтримати їх своїми голосами.

“Шановні, нам треба завтра ваша підтримка дуже сильно. Зарядіть телефони. Поповніть рахунки. Купіть закордонні картки, – закликала артистка. – Ніхто нам не допоможе перемогти, якщо українці по всьому світу зараз не об’єднаються і не зроблять це разом”.

Фото: ЕРА

Освистування Ізраїлю

Представницю Ізраїлю Еден Голан, яка стала фіналісткою “Євробачення 2024”, освистали 8 травня під час генеральної репетиції напередодні другого півфіналу. 9 травня Голан вийшла на сцену “Євробачення 2024” на тлі масових закликів не допускати Ізраїль до конкурсу. The Times of Israel зазначає, що під час виступу Голан у другому півфіналі на арені також можна було почути тихе улюлюкання, а також гучні оплески, але Європейська мовна спілка використовує технологію захисту від свисту, щоб запобігти потраплянню таких шумів у пряму трансляцію. Після свого виступу артистка сказала: “Дуже дякую”.

Як повідомила The Guardian, напередодні другого півфіналу у шведському Мальме відбулася тисячна демонстрація проти участі Ізраїлю в конкурсі. The Guardian пише, що на пропалестинські мітинги очікують й 11 травня, у день проведення гранд-фіналу.

Після виступу Голан у другій частині конкурсу її шанси на перемогу різко зросли. Як пише The Times of Israel, причиною цього може бути витік результатів, коли в ефірі італійського мовника з’явився рядок з можливими результатами голосування за учасників другого півфіналу. Із повідомлення випливало, що в Італії за Голан віддало голоси 40% глядачів.

Фото: ЕРА

Прогнози букмекерів

У день проведення гранд-фіналу букмекери оновили попередній прогноз щодо переможця на “Євробаченні 2024”. Станом на 11 травня представниці України alyona alyona і Jerry Heil погіршили свою позицію, змістившись із четвертого на шосте місце. Прогнози найавторитетніших букмекерських контор 11 травня опубліковано на фан-сайті “Євробачення” у зведеній таблиці.

Після другого півфіналу Україну (4%) із трійки лідерів витіснив Ізраїль (19%), представниця якого виступила у другому півфіналі і за підсумками глядацького голосування вийшла у гранд-фінал.

Фото: eurovisionworld.com / Instagram

За прогнозами букмекерів, станом на зараз найбільші шанси на перемогу має Хорватія (42%).

Фото: ЕРА

На третьому місці – Швейцарія (15%).

Фото: ЕРА

Контекст

Переможцем “Євробачення 2024” стає учасник, який набрав максимальну кількість балів. Країна, представник якої переможе, 2025 року стане місцем проведення наступного “Євробачення”.

Україна є однією з найуспішніших країн на “Євробаченні” – вона 22 рази брала участь у конкурсі, завжди ставала його фіналісткою і здобула три перемоги. Подивитися виступи українських артистів, які у різні роки представляли Україну на “Євробаченні”, можна тут.

Adblock test (Why?)

Прокрутка до верху