Єлизавета Романенко, власниця авторського бренду Elise'

“Я прагну створити сучасний український стиль в одязі, який глибоко пов’язаний з українською історією”, – Єлізавета Романенко, власниця авторського бренду Elise’

До нас в редакцію завітала Єлізавета Романенко, талановита й креативна дизайнерка, чиї вишукані роботи надихають сотні людей. Її пристрасть до краси і досконалості перетворилася на успішну кар’єру, яка вже залишила помітний слід у світі моди. Сьогодні ми маємо нагоду поспілкуватися з Єлизаветою про її власний бренд, джерела натхнення та майбутні проекти. Ми поринемо у творчий світ власниці авторського бренду, дізнаємося про процес творчості та секрети роботи дизайнера у fashion-індустрії.

Ви маєте свій власний авторський бренд. В чому основна філософія бренда?

Так, я маю свій власний бренд, який має назву Elise’. Філософією бренду Elise’ є створення саме сучасного українського стилю в одязі, але глибоко пов’язаного з українською історією. Це одяг, який підкреслює національну ідентичність і не є тільки святковим вбранням, а і повсякденним, зручним та сучасним, трендовим одягом з явним вкрапленням українських автентичних особливостей. Це популярізація українського етно, з притаманними йому рисами: особливий автентичний крій, оздоблення вишивкою, орнаментами, мереживом, декоративними стрічками та багато іншого, що робить український одяг впізнаваним у всьому світі.

– Розкажіть, з чого розпочалася Ваша робота як дизайнера? Як давно ви цим займаєтесь?

Усе почалось з дитинства. Я шила, в’язала і вишивала разом з моєю бабусею. Завжди знала, що хочу створювати одяг. У 20 років я вже отримала червоні дипломи кравця і закрійника, одразу почавши шити одяг на замовлення під час навчання. Через декілька років відкрила своє власне невеличке ательє і вже 25 років займаюсь створенням одягу – від повсякденного до весільного, сценічного, танцювального тощо.

Після багатьох років роботи з індивідуальним пошиттям та співпраці з різними брендами і дизайнерами, улюблена професія привела мене до справи моєї душі, а саме до створення українського сучасного етно одягу. Отже, 8 років тому з’явився мій власний бренд Elise’ – одяг з історією.

– Чи є у вас приклад для наслідування або вчитель у вашій роботі, на якого ви би хотіли рівнятися?

У світовій fashion-індустрії для мене це неповторна Коко Шанель. Її талант, смілива творчість та сильний характер дуже давно знайшли відгук в моїй душі. Її неперевершені моделі і  висловлювання з роками все більше набувають цінності. Тому я часто цитую її, і глибоко в душі, порівнюю її творчий шлях зі своїм, намагаючись брати з неї приклад.

– Де ви берете натхнення для створення ваших моделей?

Мене дуже надихає автентичне українське вбрання, національний український стрій різних регіонів України. Вбрання українців минулих століть були дуже різноманітні, цікаві і самобутні. Прикраси та аксесуари наших предків – це теж неймовірно цікаво. Я часто передивляюсь і перечитую книги з історії українського вбрання та вишивальних традицій України, бо там нескінченне джерело мого натхнення. 

Ще мене надихають старовинні світлини гарно вбраних українок та українців. А також моя власна колекція старовинних вишитих сорочок з різних куточків України, яку я збираю. 

Зараз, підчас війни, складніше поринати в творчість, бо реалії війни не дають такої можливості, але працюємо і тримаємось на вірі в ЗСУ і в найскорішу Перемогу України!

– Як проходить звичайний день дизайнера? 

Найчастіше, це, дійсно, звичайний робочий день у своєму ательє, де я є конструктором, закрійником та технологом. Частина робочого часу уходить на підбір та узгодження фасонів, тканин, декору, орнаментів вишивки для індивідуальних замовлень, якими ми в основному займаємося. На створення колекцій, на втілення власних творчих ідей витрачаю меньшу частину свого робочого часу. Зазвичай ранок я приділяю спілкуванню з клієнтами онлайн та веденю соцмереж, а другу половину дня робочому та творчому процесу, який часто у мене затягується до пізнього вечора.

– Чи є у вас ваше життєве кредо, ваш девіз? 

У мене є життєве кредо, і це не тільки в роботі, а в цілому, по життю: роблячи щось, завжди розуміти, що, якщо за всі мої свідомі дії та вчинки і, навіть, слова треба буде відповісти перед натовпом людей, Богом чи законом, я завжди з гордістю, без сумління чи сорому зможу відповісти, що це зробила я! 

Мені чомусь здається, що, якби всі люди уявляли собі, що будуть публічно відповідати всі свої вчинки, навіть таємні, то шахраїв, корупціонерів та інших злодіїв було б в рази меньше.

– Чи є у вас улюблена, особлива річ у вашій колекції? 

Для мене всі речі, як діти, тому що вкладаю душу в кожну з них. І майже всі колекційні вбрання повторити неможливо, тому що ручна вишивка, чи тканина, чи декор є ексклюзивними. Але, певно, особливою є модель жіночого коротенького вовняного пальто, стилізовано під гуцульський сердак, тому що це моя авторська стилізація, яку я давно хотіла втілити.

– Якби ви не працювали як дизайнер fashion-індустрії, то чим би ви займалися?

Я навіть не уявляю себе в іншій сфері. Хоча, я свідомо дала собі можливість колись змінити професію, тому що маю другу освіту, і це диплом бакалавра з менеджменту зовнішньоекономічної діяльності. Але, поки що, за 20 років у мене не виникало бажання змінити свою професію.
Мої покази відбулися вже не тільки в Україні, а і в Польщі та Іспанії. А також мої вбрання замовляють і з гордістю носять українки в Турції, Німеччині, Швейцарії, Франції, Іспанії, Італії, Австрії, Бельгії, Польщі, Угорщині, Канаді і, навіть, Австралії.

– Що повинна являти собою модель, якій би ви довірили свої найцінніші колекції? 

Це має бути красива молода жінка, не підліток, з природньою красою обличчя та фігури, і, не меньш важливо, з харизмою та українським, гордим поглядом розумних очей.

– Що, на вашу думку, означає успіх у кар’єрі дизайнера?

На мою думку, перше, це повністю реалізовуватися, як дизайнер. Це вже успіх –  мати змогу втілювати свої ідеї і демонструвати їх широкому загалу людей. Бо саме в нашій країні далеко не всі талановиті дизайнери мають таку можливість, а на широкий загал, навпаки, виходять просто люди з фінансовими можливостями, а не з талантом. 

А по результату років роботи стати впізнаваним в одязі на людях, на мій погляд, це успіх, і ще сучасною мовою, відчувати щирий “фідбек” від своєї аудиторії, покупців та “інфлюенсерів”.

– Зрозуміло, що в умовах сьогодення важко планувати. Але все ж таки поділіться вашими твочими планами на майбутнє.

Дійсно, важко, і всі плани, побудовані до війни, так і залишились планами, бо життя розділилось на “до” і “після”.

Але всеодно плани є, бо життя триває. Саме в творчих планах продовжувати створювати сучасні стилізації автентичного українського вбрання, яке мене так захоплює! 

Після, вже створених стилізацій сердака, камізельок та автентичних спідниць, найближчим часом, сподіваюсь, це буде осучаснений кабат, кептар та різні види запасок, а потім вже сучасні репліки керсеток та юпок. Що означають всі ці не дуже зрозумілі слова я, зокрема, ділюся на свої сторінці в інстаграм,  вивчаючи український традиційний одяг разом з Вам. 

https://instagram.com/atelier_lizetta?igshid=YTQwZjQ0NmI0OA==

Буду рада бачити всіх на свої сторінці, яку веду сама, і, через яку, ділюсь процесом та результатами своєї творчості з Вами, рідні мої українці!

Прокрутка до верху