CULTURE TREND

Чернелиця. Радянський пам’ятник ховав у собі єврейські надгробки

Село Чернелиця, що в Івано-Франківській області  передовсім відомо своїм замком та костелом Святого Антонія, зведеним у стилі ренесансу, одночасно з періодом зведення замку в 1659-1661 рр.

Колись Чернелиця була ще й знаним єврейським містечком, але від єврейської спадщини у ньому практично нічого не залишилося, навіть від двох єврейських цвинтарів уціліло лише кілька уламків мацев.

Один із надгробків, на яких стояв радянський монумент

Днями з’ясувалося, хто причетний до знищення некрополя. Як повідомила на своїй ФБ сторінці співзасновник ГО Єврейська спадщина Рогатина Marla Raucher Osborn під час демонтажу пам’ятника радянським солдатам у його постаменті виявлено десятки мацев. Тобто черговий совіцький «Альоша» стояв на єврейських надгробках.

Як повідомив «Україна Інкогніта» операційний директор Об’єднаної єврейської общини Украіни Віталій Камозін: «В ОЄОУ дізналися про знахідку ще 6 червня і ми спочатку збиралися перевезти їх на територію «нового» єврейського цвинтаря Чернелиці, що на околиці села, де перед тим 2023 р. ми встановили меморіальний знак. Але коли з’ясували їх датування – від середини ХІХ ст. то зрозуміли, що вони викрадені із теренів «старого» цвинтаря»

Знак, що позначає територію “нового” єврейського цвинтаря

За словами пана Камозіна в Чернелиці, поруч із замком і площею, де наразі ведуться роботи по впорядкуванню і де знайдено надгробки, був ще старий цвинтар і мацеви найвірогідніше походять саме звідтіль: «Зараз ми будемо намагатися перенести надгробки саме на територію старого некрополя. Поки що представники місцевої влади склали знайдені надгробки біля християнського цвинтаря, але там їм не місце».

Наразі мацеви перевезено ближче до християнського цвинтаря

Також операційний директор ОЄОУ висловив вдячність представникам місцевої територіальної громади, які з повагою поставилися до знайдених мацев та одразу проінформували про знахідку представників єврейської громади Прикарпаття.

Adblock test (Why?)

Прокрутка до верху