Московська церква має звільнити українські святині у Переяславі та Кам’янці-Подільському, – Верховний Суд

«Україна Інкогніта» вже повідомляло про судову тяганину між МКІП та представниками т.з. «УПЦ» (насправді РПЦвУ)  відносно  українських святинь, які правдами чи не правдами опинилися у користуванні української філії Російської православної церкви. Не зважаючи на низку судових рішень вірні релігійної структури очолюваної московським патріархом Гундяєвим (він же «патріарх Кірілл») ніяк не хотіли залишати обжиті храми і постійно подавали апеляції.

Нарешті у цій тяганині поставлено остаточну крапку.

Як повідомляє МКІП, 10 квітня 2024 року Верховний Суд у складі колегії Касаційного господарського суду залишив у силі рішення Господарського суду Київської області та постанову Північного апеляційного господарського суду по справі № 911/638/23. Рішенням було задоволено позовні вимоги Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» та МКІП до Релігійної громади Української православної церкви щодо усунення перешкод у здійсненні права користування Михайлівською церквою.

Рішення Верховного Суду є остаточним та оскарженню не підлягає, Релігійна громада УПЦ Свято-Михайлівської парафії м. Переяслава має добровільно звільнити Михайлівську церкву та передати її у користування Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав». У разі невиконання зобовʼязань, виконання рішення Верховного Суду буде забезпечено в примусовому порядку у встановлений законодавством спосіб.

Крім того, сьогодні Верховний Суд також залишив без задоволення касаційну скаргу Релігійної громади УПЦ по справі 924/318/23, якою вона намагалася скасувати рішення судів попередніх інстанцій.

В підсумку Верховний Суд повною мірою з’ясував всі обставини справи та прийняв законне та обґрунтоване рішення залишити касаційну скаргу без задоволення, а рішення судів першої та апеляційної інстанцій без змін і: зобов’язав релігійну організацію Камʼянець-Подільської Свято-Миколаївської парафії Камʼянець-Подільської Єпархії УПЦ м. Камʼянець-Подільський, Хмельницької області, звільнити будівлю церкви та передати її Національному історико-архітектурному заповіднику «Камʼянець».

Якщо про Михайлівськву церкву у Переяславі сказано достатньо, то про Миколаївську церкву в Кам’янці-Подільському відомо менше

Нагадаємо, – цей храм є пам’яткою архітектури XIV століття і належить заповіднику.

Церква побудована завдяки обітниці. У 1398 р. вірменин-переселенець Сінан Котлубей виконав свою обітницю і збудував храм в ім’я святителя Миколая Чудотворця.

Тривалий час релігійна вірні ЦПЦ (РПЦвУ) користувалась храмом безоплатно. У лютому 2023 року керівництво Національного історико-архітектурного заповідника «Кам`янець» надіслало на адресу Свято-Миколаївської парафії УПЦ (РПЦвУ) лист, що заповідник утримується від продовження дії типового договору. При цьому посилався на рішення РНБО «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та (інших обмежувальних заходів (санкцій)» та Висновок релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв`язку з московським патріархатом, затвердженого наказом Державної служби України з етнополітики та свободи совісті від 27 січня 2023 року.

Паства патріарха Кірілла відмовилася передавати заповіднику Храм. Заповідник пішов до суду. Крім того, рішенням сесії Кам`янець-Подільської міської ради 4 квітня було припинено релігійній організації право користування земельною ділянкою, на якій розміщена Миколаївська церква.

Варто зауважити, що за час свого господарювання у давній українській святині представники московського патріархату, начхавши на українське законодавство, спотворили вигляд стародавлньої української споруди, яка є пам’яткою архітектури національного значення. Зокрема до неї приліпили прибудову увінчану «кокошніком» оформлену у типовому московському стилі. Мабуть аби одразу було видно, що тут править бал саме «московський дух», і що до ненависної патріарху Кіріллу  та його РПЦ України цей храм немає жодного відношення. Не виключено, що позбавлений смаку суто московський декор мав якусь іншу мету, але виглядає саме так.

Adblock test (Why?)

Прокрутка до верху